Veel mensen gooien spullen die ze niet gebruiken, weg. Dit geldt ook voor producten van oud ijzer, wat een verzamelnaam is voor niet alleen ijzer, maar ook koper, staal en bijvoorbeeld aluminium. Doorgaans zijn mensen onvoldoende op de hoogte van de waarde die dit heeft en de voordelen van recycling. Dit artikel brengt daar verandering in.

Een aardig extraatje
Wist je dat het best kan lonen om oud ijzer niet zomaar weg te doen, maar juist in te leveren, zodat het hergebruikt kan worden? Nu moet je niet direct denken dat het geld binnenstroomt als je met een paar stukken bij een recyclingbedrijf aan komt zetten, maar het levert doorgaans toch iets leuks op. Niet voor niets zijn er verzamelaars van oud ijzer. Zij hebben er een leuke hobby aan en verdienen er ook nog een leuk zakcentje mee. Bovendien geldt toch dat alle kleine beetjes helpen? Leuk om apart te leggen of misschien geschikt als extra spaargeld voor de kinderen.

Bijdragen aan duurzaamheid
Naast het financiële plaatje is duurzaamheid een belangrijk aspect. De meeste mensen zijn het er mee eens dat we richting een wereld moeten, waar iedereen zich meer bewust wordt van de huidige mate van consumptie. Veel grondstoffen zijn inmiddels schaars en het helpt zeker als producten gerecycled worden. Door jouw afgedankte producten niet zomaar weg te doen, maar juist in te leveren of op te laten halen, draag je bij aan een duurzame leefwereld.

Soort en gewicht
Hoe weet je nu of een bepaald product nog wel iets waard is? In de ijzerhandel draait het in eerste instantie voornamelijk om de ijzer soort. Zo levert ijzer wat minder op, is de prijs van aluminium wat hoger en kun je bij koper aan grotere bedragen per kilogram denken, afhankelijk van de soort koper.

Ook het gewicht is dus een bepalende factor die de waarde bepaalt. Kom je aan met een kranen en leidingen, dan zal dit minder opbrengen dan wanneer je een grote skelter naar de ijzerhandel brengt.

Kijk eens om je heen
Misschien ben je binnenkort wel toe aan een nieuw bed en was je eigenlijk van plan om je metalen onderstel naar de stort te brengen. Mogelijk heb je op zolder of in de garage het nodige liggen dat best een tweede leven verdient. IJzersoorten kunnen eenvoudig worden omgesmolten om zo te dienen als grondstof voor een nieuw product, dus kijk eens goed of je nog wat hebt liggen. Spaar het op, breng het weg of laat het ophalen voor nog meer gemak.

Delen